jueves, 15 de abril de 2010

Socialisme, República i Autodeterminació

COMUNICAT EN OCASIÓ DEL 79è ANIVERSARI DE LA II REPÚBLICA


Aquest 14 d'abril commemorem el 79è aniversari de la proclamació de la II República. Els i les comunistes de Catalunya celebrem aquesta fita per la victòria que va suposar per a la classe obrera i les capes populars, la derrota de la monarquia i la instauració d'un règim democràtic avançat.

En un moment en què observem com la dreta neofranquista, Falange inclosa, amb l'ajut de la caverna mediàtica prova d'iniciar un procés judicial contra el jutge Baltasar Garzón per haver iniciat una investigació sobre els crims de la dictadura, és més necessària que mai la recuperació del que va significar l'experiència republicana com el període més avançat i democràtic de la història de Catalunya i Espanya. És inadmissible que els hereus directes del genocidi humà i cultural que va significar el franquisme pretenguin processar qui, al marge d'actuacions anteriors, va acceptar tirar endavant la inexcusable tasca d'identificació i reparació de les víctimes, que de fa tantes dècades resta pendent i exigida per part dels familiars i amics dels repressaliats.


La República fou l'últim intent d'aprofundir la revolució burgesa enfront la dominació oligàrquica i terratinent espanyola. Les reformes de tot tipus que van fer-se durant el període republicà (agràries, econòmiques, territorials, educatives, militars, culturals), tot i que dirigides principalment per la burgesia progressista, anaven en una direcció progressiva que beneficiava objectivament la classe treballadora.

Aquesta experiència d'avenç social va ésser ofegada amb sang per part del feixisme internacional, seguida de 40 anys de dictadura franquista i 30 de l'actual règim monàrquic-burgès.


Avui, és imprescindible la lluita per una República federal i socialista, en què la classe treballadora dirigeixi democràticament l'economia en benefici del poble, en la qual es reconegui el dret d'autodeterminació de les nacions i pobles de l'Estat espanyol, que sigui contrària a tota explotació econòmica, ecològica, de gènere i nacional, i que es fonamentés en una voluntat inequívoca de defensa de la pau entre pobles.

És un fet que el moviment republicà ha experimentat un creixement en aquests darrers anys, i la Joventut Comunista de Catalunya, com a part integrant i activa d'aquest, hem de dotar de contingut transformador i revolucionari l'aspiració republicana. No plantegem la República com un simple canvi administratiu en què perdurin les injustícies actuals, sinó com un avenç qualitatiu vers una societat més lliure i igualitària a tots els nivells.

Recollint els principis marxistes-leninistes del dret dels pobles a l'autodeterminació, la Joventut Comunista de Catalunya reconeix i defensa el fet diferencial català i considerem que Espanya és un conjunt de pobles lligats i oprimits per l'estructura d'un Estat en mans d'una classe dirigent de tipus feudal-oligàrquic. Cal superar aquesta situació per mitjà d'una reorganització federal que contempli el dret dels pobles d'escollir el seu propi marc d'autogovern, per la qual cosa lluitem per assolir la llibertat nacional de Catalunya sense deslligar aquesta lluita de l'emancipació social de la classe obrera catalana i espanyola.


La República no és un fi en si mateixa, sinó un poderós mitjà que permet avançar a les forces transformadores i revolucionàries en la seva lluita contra l'oligarquia industrial, financera i terratinent. És aquest, i no l'enfrontament estèril entre els pobles de la península, el principal enemic de la classe obrera i de les capes populars a Catalunya i al conjunt de l'Estat espanyol.


Visca la II República!

SOCIALISME, REPÚBLICA, AUTODETERMINACIÓ!



Barcelona, 14 d'abril de 2010



CJC-Joventut Comunista de Catalunya

www.joventutcomunista.org

No hay comentarios:

Publicar un comentario